Triggerpoints behandeling

Specialisatie Marcel!

Triggerpoints staan in de volksmond bekend als spierknopen. Het zijn eigenlijk zeer lokale verkrampingen in spieren waar, als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof, een overgevoelige plek ontstaat. Van buitenaf zijn deze spierknopen voelbaar als pijnlijke, harde bobbeltjes of strengetjes. Wanneer je er flinke druk op geeft, kan dit een uitstralende pijn opwekken in een ander deel van het lichaam. Triggerpoints kunnen in alle spieren in het lichaam ontstaan. Altijd op vaste plaatsen, namelijk dáár waar het zenuwstelsel informatie op de spier overbrengt. Vaak is de oorzaak overbelasting, stress of een slechte houding, maar ook een val of ongeluk, te weinig beweging of slechte voeding kunnen leiden tot het ontstaan.

Kenmerkend voor triggerpoints is dat het niet alleen pijn kan veroorzaken op de plek zelf, maar ook op andere plaatsen. Spanningshoofdpijn bijvoorbeeld kan worden veroorzaakt door triggerpoints in de halsspieren.

Pijn in de onderrug kan voortkomen uit billen, kuiten en/of buikspieren. Het kan voorkomen dat uw therapeut een spier bij uw schouderblad behandelt, terwijl u dit in de uw arm voelt.

De oorzaak moet dus niet alleen worden gezocht daar waar de pijn wordt ervaren. Door deze kennis blijken een hoop “vage” pijnklachten nu wel verklaarbaar en behandelbaar.